Spanning voor het onbekende

Ken je dat? Je wilt iets doen, iets wat je nog niet eerder gedaan hebt. Het is spannend, je wilt het wel, maar je durft misschien niet. Welles, nietes. Behoefte aan iets nieuws, angst voor het onbekende.

Hoe doe jij dat? Doe je de dingen omdat je ze wilt? Of doe je de dingen anders of zelfs helemaal niet, omdat je bang bent (voor de gevolgen)? Ik denk er zeker niet dagelijks over na. En ik denk jij ook niet. Toch is het niet gek om er af en toe eens bij stil te staan.

Behoeften en angsten houden ons namelijk dagelijks flink bezig, zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

 

angst vs. behoefte - esther roelofs coaching en training groningen

Angst

Angst kan een goede raadgever zijn. Doe vooral geen dingen die pijn doen of die gevaar opleveren: voor je gezondheid, voor je bankrekening, voor je relaties, voor het behoud van je baan, voor je zekerheid….

Toch vertelt een gezegde ons iets anders: ‘Angst is een slechte raadgever!’
Betekent dit dat je daar wat minder naar zou moeten luisteren? En als dit zo is, hoe dan?

Behoefte

Door meer te luisteren naar je behoefte! Door je af te vragen wat JIJ wilt! En door af en toe bewust eens te springen! Gewoon, om te kijken of het je lukt! Of om te zien hoe het bevalt!

Mijn sprong in het diepe

Stel je voor, je wordt 50 en krijgt van je gezin een tandemsprong cadeau. Dit ‘overkwam’ mij vorig jaar, omdat ik wat kwistig had rondgebazuind dat ik zóóó graag eens uit een vliegtuig wilde springen. Mijn gezin kent me goed, en weet dat ik nog wel eens de grenzen van het ongemakkelijke opzoek. Sindsdien gebeurt er iets grappigs. (Ik vind dat trouwens grappig, jij hoeft dat helemaal niet te vinden hoor!)
Oké, dit is wat er gebeurt:

Ik heb er erg veel zin in en besluit, ondanks mijn angst, die ik natuurlijk wel degelijk voel, er vol voor te gaan. Sterker nog, ik ben dit jaar al 2 keer op Ameland geweest om de sprong te wagen. (Helaas werken andere krachten nog even tegen, zoals laaghangende bewolking. Maar de aanhouder wint en de sprong komt!! Wat mij betreft volgende week nog, als het weer en mijn agenda het toelaten).

Maar goed, wat is er dan zo grappig? Mensen in mijn omgeving gingen me vragen stellen, zoals: ‘Waarom wíl je dat dan?’, ‘Dat is toch hartstikke eng?’, ‘Vind je dat niet eng?’, om vervolgens af te sluiten met de woorden:
‘Dat zou níets voor mij zijn!’.

Nu ik dit zo schrijf, besef ik dat dit dezelfde vragen en woorden zijn als toen ik in 2010 mijn eigen bedrijf startte, of toen ik in 2008 mijn vaste baan verruilde voor een tijdelijk contract met minder uren en lager salaris, of toen ik op mijn 20ste mijn vertrouwde woonomgeving inwisselde voor een stad waar ik niemand kende. Stappen die ik zette, omdat ik graag mijn horizon wilde verbreden, nieuwe uitdagingen aan wilde gaan. Natuurlijk vond ik ze zelf ook best spannend, dat geef ik eerlijk toe.

Wat ik je mee wil geven is dat je dus niet alleen te maken met je eigen angsten en twijfels, je omgeving doet daar nog een schepje bovenop! En tjonge, dan wordt het lastig om nog naar jezelf te luisteren en een eigen pad te bewandelen!

Luister jij voldoende naar jezelf? Weet jij wat je wilt? Laat jij je weerhouden door je eigen (of andermans angsten) om een loopbaanswitch te maken, te verhuizen, een eigen bedrijf te starten? Kortom jouw sprong in het diepe te wagen?

Ik blijf terugkomen op Ameland. Nét zo lang als nodig is om die sprong te maken.

Je hoort het zodra het is gelukt!

Ik wens je een mooie zomer!!

Esther

Update 25 september 2016

Ik heb het gedaan! En ik kan je vertellen, het was een fantastische ervaring. Een vrije val op 3 km hoogte. Met 200 km p/u zo’n 30 seconden lang richting de aarde storten. Een idioot gevoel! Te kort om bang te worden. En dan de parachute die opent, de rust om rond te kijken en te beseffen wat je eigenlijk aan het doen bent. Wow! Het was écht kicken. Ik kan het niet beter omschrijven.

vrije-val Esther Roelofs coach Groningen

 

 

2017-08-01T08:23:55+00:00