Naar mijn eerste baan

Naar mijn eerste baan

Je bent (bijna) klaar met je studie en (bijna) klaar voor je eerste baan. Een nieuwe fase in je leven die voor de één spannender is dan voor de ander. Hoe zorg je er nu voor dat de eerste stap naar je eerste baan succesvol is? Ik wil je uitdagen om een nieuwsgierige eerste stap te zetten. Wees nieuwsgierig naar jezelf, naar je omgeving, naar je netwerk en naar jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Je staat aan het begin van je loopbaan in een tijd waarin de arbeidsmarkt volop in beweging is. En laten we eerlijk zijn: het is geen gemakkelijke arbeidsmarkt! Veel mensen raken immers hun baan kwijt door bijvoorbeeld reorganisaties en boventalligheid en komen soms weer moeilijk aan het werk. Toch ben ik ervan overtuigd dat ook jij op deze arbeidsmarkt je draai kunt vinden. Hoe? Door jezelf goed te kennen, door te weten wat je te bieden hebt en door slim gebruik te maken van je netwerk en van sociale media!

Nieuwsgierig naar jezelf: Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?

Voordat je begint met solliciteren is het daarom goed om te weten wie je bent, wat je kunt en wilt. Hoe beter je dit kunt vertellen, hoe gemakkelijker het is om een baan te vinden. Stel jezelf vragen waarmee je alvast richting bepaalt: Wil je een baan die aansluit bij je opleiding? Kijk je liever nog wat rond om bredere ervaring op te doen? Waar ben jij goed in? Wat lukt niet zo goed? Wat vind je leuk? Wat vind je niet leuk?

Nieuwsgierig naar de ander: Sta open voor suggesties en ideeën

Praat eens met mensen die al werken. Vraag ze het hemd van ’t lijf. Wat doen ze, waar werken ze, wat vinden ze leuk, wat vinden ze moeilijk? Hoe ziet hun dag eruit? En als ze je goed kennen: Wat vinden zij bij je passen en waarom?

Nieuwsgierig naar functies

Zijn er functies die jou aanspreken? Ga op zoek naar informatie hierover. Op internet vind je filmpjes over allerlei functies. Lijkt iets je echt heel leuk? Ga dan met mensen praten die dit werk al doen! Vraag aan je omgeving of zij mensen kennen die je een stap verder kunnen helpen. Misschien kun je op die manier zelfs ergens een dag meelopen.

Vat samen en maak een plan

Met een plan vergroot je je kansen. Zodra je weet wat je wilt en wat jij een werkgever te bieden hebt, kun je gericht gaan zoeken. Ook de mensen om je heen (je netwerk) kunnen zo met je mee zoeken. Beschrijf in je plan:

  • Wat wil je doen? Welke functies? Waarom?
  • Waar wil je werken? Welk deel van het land? Buitenland? Soort bedrijf?
  • Ken je iemand die je met de juiste mensen in contact kunt brengen? Ga netwerken!
  • Schrijf een cv en maak gebruik van sociale media!
  • Schrijf je in bij uitzendbureaus.
  • Bereid een gesprek goed voor, oefen met een maatje!

Pas op met sociale media!

Werkgevers en recruiters kijken altijd op Facebook, LinkedIn en andere sociale media. Ze willen weten wie je bent. Let dus goed op wat je openbaar maakt. Zorg voor een goede eerste indruk, ook op de sociale media!

Je eerste stap naar je eerste baan

Een spannende stap? Een stap waar je aan toe bent? Zet ‘m gewoon. Met de juiste voorbereiding ben jij er klaar voor. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan ondersteuning van je omgeving of bijvoorbeeld van een loopbaancoach.

Ik wens je een succesvolle eerste stap!

Esther

 

 

 

2017-08-01T08:24:49+00:00